Ølandsgrydebrød kan bruges til mange måltider. Både morgenmad, frokost og som et ekstra kulhydrattilskud til aftensmaden. Prøv at bage din eget brød, du vil ikke fortryde det 🙂 Dette brød skal hæve natten over.
Denne opskrift giver to store brød.
Nogen synes at det ikke kan betale sig at bage brød, men for mig giver det en dejlig følelse af se noget hæve, mærke duften i køkkenet og ikke mindst smagen. Hvis du har set nogle af mine opskrifter før eller har læst mine artikler. så har du måske fundet ud af at jeg gerne vil vide hvad der er i den mad jeg spiser, så der ikke er noget skjult. At lave dette brød tager lidt tid, ca. 10 timer, men rigtig meget af det er hævetid og bagetid. Faktisk skal du kun arbejde i maks. 40 minutter
Den store fald gruppe ved dette brød er at efterhævning ikke må være alt for varm og i så fald at dejen ikke kommer til at overhæve. Det er fordi når man bruger ølandshvede så kan det miste sit ovnspring (det hæver ikke op ordentlig, under bagning) og så får du et lidt lavere brød. Men det smager stadigvæk godt. Så prøv at lave dit eget brød, det der bare er nødvendigt er 2 hæve kurve og en støbejernsgryde, så er du i gang. Dejen kan æltes i både hånden og på maskine.
Smuldre gæren fint i melet, tilsæt vand og salt og ælte dejen, enten i hånden eller på maskinen, til den er blank og smidig.
Ta dejen ud af skålen og træk hjørnerne af dejen inde under sig, så den former sig til en opspændt kugle.
Læg dejen til hævning i en meldrysset skål i køleskabet, enten tildækket med film eller et låg.
Lad den stå natten over eller minimum 8 timer
Skrab dejen ud af skålen og afgas den let.
Drys dine hæve kurve med mel, så du er sikker på dejen ikke hænger fast. Hvis dejen er meget våd, så læg et meldrysset viskestykke ned i hæve kurven, så du er sikker på du kan få dejen ud.
Del dejen i to lige store stykker og form hver dej klump til en kugle, efter samme princip som tidligere med at tage hjørnerne på dejen og trække dem ind under kuglen, så den bliver opspændt.
Læg de to kugler i hver sin hæve kurve, med oversiden nedad.
Lad dem hæve i et lunt rum til dobbelt størrelse med et fugtigt viskestykke over sig. Det tager ca. 1 time
Tænd din ovn og sæt din støbejernsgryde med låg ind i ovnen fra starten. Varm ovnen op til 260 grader eller så højt som den kan komme.
Lad ovnen blive godt varm indtil brødet er hævet op. ca. 25-30 minutter
Ta støbejernsgryden ud af ovnen (husk gode ovn handsker)
Ta låget af og placere det første brød ned i gryden.. Jeg plejer at vippe den fra hæve kurven og over i gryden, så forsigtig som jeg kan.
Sæt låget på gryden og placer den i ovnen. Skru ned på 230 grader. Bag brødet med låg på i 18-20 minutter
Fjern herefter låget og bag videre i ca. 20 minutter mere. Tjek brødet efter 10 minutter og kan du se det er ved at blive for mørkt, så skrue ned for ovnen til ca. 190-200 grader og gi det 5 minutter længere.
Når brødet er færdig, så ta det ud af oven, op af gryden og bank på det. Lyder det hult, så er det klar.
Skru ovnen op på 260 grader igen
Fjern så meget af det overskydende mel som du kan og stil gryden tilbage i ovnen
Lad den gryden blive varm igen i 15 minutter
Gentag med det andet brød efter samme fremgangsmetode med 18-20 bagning med låg og efterfølgende nogenlunde samme tid uden låg.
Har du 2 støbejernsgryder og kan du få plads til dem i ovnen, så er det bedst at bage begge brød på en gang.
Håber du vil nyde dit nybagte brød og smid gerne en kommentar
Velbekomme 🙂
Ingredients
Directions
Denne opskrift giver to store brød.
Nogen synes at det ikke kan betale sig at bage brød, men for mig giver det en dejlig følelse af se noget hæve, mærke duften i køkkenet og ikke mindst smagen. Hvis du har set nogle af mine opskrifter før eller har læst mine artikler. så har du måske fundet ud af at jeg gerne vil vide hvad der er i den mad jeg spiser, så der ikke er noget skjult. At lave dette brød tager lidt tid, ca. 10 timer, men rigtig meget af det er hævetid og bagetid. Faktisk skal du kun arbejde i maks. 40 minutter
Den store fald gruppe ved dette brød er at efterhævning ikke må være alt for varm og i så fald at dejen ikke kommer til at overhæve. Det er fordi når man bruger ølandshvede så kan det miste sit ovnspring (det hæver ikke op ordentlig, under bagning) og så får du et lidt lavere brød. Men det smager stadigvæk godt. Så prøv at lave dit eget brød, det der bare er nødvendigt er 2 hæve kurve og en støbejernsgryde, så er du i gang. Dejen kan æltes i både hånden og på maskine.
Smuldre gæren fint i melet, tilsæt vand og salt og ælte dejen, enten i hånden eller på maskinen, til den er blank og smidig.
Ta dejen ud af skålen og træk hjørnerne af dejen inde under sig, så den former sig til en opspændt kugle.
Læg dejen til hævning i en meldrysset skål i køleskabet, enten tildækket med film eller et låg.
Lad den stå natten over eller minimum 8 timer
Skrab dejen ud af skålen og afgas den let.
Drys dine hæve kurve med mel, så du er sikker på dejen ikke hænger fast. Hvis dejen er meget våd, så læg et meldrysset viskestykke ned i hæve kurven, så du er sikker på du kan få dejen ud.
Del dejen i to lige store stykker og form hver dej klump til en kugle, efter samme princip som tidligere med at tage hjørnerne på dejen og trække dem ind under kuglen, så den bliver opspændt.
Læg de to kugler i hver sin hæve kurve, med oversiden nedad.
Lad dem hæve i et lunt rum til dobbelt størrelse med et fugtigt viskestykke over sig. Det tager ca. 1 time
Tænd din ovn og sæt din støbejernsgryde med låg ind i ovnen fra starten. Varm ovnen op til 260 grader eller så højt som den kan komme.
Lad ovnen blive godt varm indtil brødet er hævet op. ca. 25-30 minutter
Ta støbejernsgryden ud af ovnen (husk gode ovn handsker)
Ta låget af og placere det første brød ned i gryden.. Jeg plejer at vippe den fra hæve kurven og over i gryden, så forsigtig som jeg kan.
Sæt låget på gryden og placer den i ovnen. Skru ned på 230 grader. Bag brødet med låg på i 18-20 minutter
Fjern herefter låget og bag videre i ca. 20 minutter mere. Tjek brødet efter 10 minutter og kan du se det er ved at blive for mørkt, så skrue ned for ovnen til ca. 190-200 grader og gi det 5 minutter længere.
Når brødet er færdig, så ta det ud af oven, op af gryden og bank på det. Lyder det hult, så er det klar.
Skru ovnen op på 260 grader igen
Fjern så meget af det overskydende mel som du kan og stil gryden tilbage i ovnen
Lad den gryden blive varm igen i 15 minutter
Gentag med det andet brød efter samme fremgangsmetode med 18-20 bagning med låg og efterfølgende nogenlunde samme tid uden låg.
Har du 2 støbejernsgryder og kan du få plads til dem i ovnen, så er det bedst at bage begge brød på en gang.
Håber du vil nyde dit nybagte brød og smid gerne en kommentar
Velbekomme 🙂
Har du noget du gerne vil dele ?