Der er ikke noget mere hyggeligt end hjemmelavet juleboller og en god kop jule te her i december. Her kan du prøve min version af juleboller med tranebær, mandler og hjemmelavet pomeransskal. Glædelig december
Denne portion giver ca. 30 stykker
For mig er december lig med juleboller. Om man så lige får varm kakao til eller jule te det kommer an på stemningen den dag. Min version af en julebolle er en luftig bolle hvor der kun er skorpe i top og bund med en fyld af kanel, kardemomme, nelliker, tranebær, mandler og pomeransskal. Du kan sagtens bruge købt pomeransskal, men så skal du måske bruge lidt minde. Jeg har også en opskrift her på siden, hvordan du kan lave det selv og det bliver slutresultatet på juleboller ikke ringene af.
Der er rigtig meget gær i denne dej og du skal passe på massen ikke overhæver, for så taber dejen pusten, når boller kommer ud af ovnen. Sker det så smager bollerne stadigvæk skønt, men de vil bare ikke være så høje som man kunne ønske sig.
Jeg vil klart anbefale at man bruger en røremaskine til denne dej. Har man ikke en så smelt smørret og kom det i dejen på den måde. Ellers bliver det rigtig hårdt at få fordelt ud i dejen.
Denne portion giver ret mange boller, men du tåler sagtens at komme i fryseren. Derved er det nemt og hurtigt at tage en bolle op hvis man har brug for lidt julegodt. Lun dem gerne i 5 minutter i ovnen ved 150 grader. Så er de rigtig gode, hvis de har været på frost.
God fornøjelse med julerierne
Vej lun vand, gær og rørsukker af og kom det i en røre skål. Lad det stå i 10 minutter
Vej mel, krydderier og salt af i en anden skål. Miks det hele sammen, så salten kommer rundt i melet. Rammer salten gæren inden der kommer lidt mel ved, så kan dræbe noget af gæren.
Vej tranebær af og hak halvdelen lidt
Vej mandler af og hak dem i lidt mindre stykker
Vej pomeransskal af og hak det hele meget meget fint. Du må gerne kunne finde små stykker, men ikke for store, så bliver det ubehageligt at spise.
Bland de tre ting sammen
Når gæren er opløst i vandet (hvis det ikke helt er, så rør det ud med en ske)
Så kom skålen i køkkenmaskinen og tilsæt alt melet
Brug en dejkrog til at ælte dejen. I de første 5 minutter ved mellem hastighed, herefter ved høj hastighed i ca. 10 minutter.
Du skal gerne have aktiveret gluten.
Du kan lave glutenprøven ved at tage lidt dej op på fingrene og kan du strække det meget langt ud, uden det knækker, så er den klar
Stil dejen til hævning i ca. 20-25 minutter eller til den er dobbelt i størrelse under et viskestykke i et varmt rum.
Når dejen er hævet. Så hæld den ud på et meldrysset bord
Nu skal vi til at lave bollerne
Find 2 firkantet forme med høje sider. Jeg plejer at bruge en cook and baker bradepande med høje sider. Meningen er at bollerne skal ligge rimelig tæt og vokse sammen og opad
Vej hver klump dej af på ca. 85 gram
Fold eller tril hver bolle, så den bliver rund. Jeg plejer at tage siderne på dejen og folde ind under sig, så den danner en kugle på toppen. Det hedder at spænde dejen op.
I min form passer det med at jeg ligger 3 boller den ene vej og 4 den anden. Men se hvordan det passer i din form.
Forsæt indtil du ikke har mere dej
Efterhæv bollerne i 45-50 minutter under et viskestykke i et varmt rum. Hvis du kan se de er ved at være dobbelt størrelse, så tænd din ovn nu på 200 grader
Slå ægget ud i et glas og pisk det let med en gaffel. Smør det på bollerne med en bagepensel
Bland perlesukker og kanel og drys det ud over bollernes top
Bag bollerne i ca. 13-14 minutter. Hvis du kan have begge på en gang er det fint, men ellers bag i to hold
Når bollerne har fået en flot gylden farve, så skal de ud af ovnen. Lad dem køle af lidt i formen og vend dem derefter ud på en rist.
Bollerne er fantastiske hvis de er nybagt, men de kan også sagtens fryses
Skal du bruge bollerne på andre tidspunkter end når de er nybagte, så plejer jeg at lun dem lidt ved 150 grader i 5 minutter, så bliver de rigtig gode igen.
Glædelig december 🙂
Ingredients
Directions
Denne portion giver ca. 30 stykker
For mig er december lig med juleboller. Om man så lige får varm kakao til eller jule te det kommer an på stemningen den dag. Min version af en julebolle er en luftig bolle hvor der kun er skorpe i top og bund med en fyld af kanel, kardemomme, nelliker, tranebær, mandler og pomeransskal. Du kan sagtens bruge købt pomeransskal, men så skal du måske bruge lidt minde. Jeg har også en opskrift her på siden, hvordan du kan lave det selv og det bliver slutresultatet på juleboller ikke ringene af.
Der er rigtig meget gær i denne dej og du skal passe på massen ikke overhæver, for så taber dejen pusten, når boller kommer ud af ovnen. Sker det så smager bollerne stadigvæk skønt, men de vil bare ikke være så høje som man kunne ønske sig.
Jeg vil klart anbefale at man bruger en røremaskine til denne dej. Har man ikke en så smelt smørret og kom det i dejen på den måde. Ellers bliver det rigtig hårdt at få fordelt ud i dejen.
Denne portion giver ret mange boller, men du tåler sagtens at komme i fryseren. Derved er det nemt og hurtigt at tage en bolle op hvis man har brug for lidt julegodt. Lun dem gerne i 5 minutter i ovnen ved 150 grader. Så er de rigtig gode, hvis de har været på frost.
God fornøjelse med julerierne
Vej lun vand, gær og rørsukker af og kom det i en røre skål. Lad det stå i 10 minutter
Vej mel, krydderier og salt af i en anden skål. Miks det hele sammen, så salten kommer rundt i melet. Rammer salten gæren inden der kommer lidt mel ved, så kan dræbe noget af gæren.
Vej tranebær af og hak halvdelen lidt
Vej mandler af og hak dem i lidt mindre stykker
Vej pomeransskal af og hak det hele meget meget fint. Du må gerne kunne finde små stykker, men ikke for store, så bliver det ubehageligt at spise.
Bland de tre ting sammen
Når gæren er opløst i vandet (hvis det ikke helt er, så rør det ud med en ske)
Så kom skålen i køkkenmaskinen og tilsæt alt melet
Brug en dejkrog til at ælte dejen. I de første 5 minutter ved mellem hastighed, herefter ved høj hastighed i ca. 10 minutter.
Du skal gerne have aktiveret gluten.
Du kan lave glutenprøven ved at tage lidt dej op på fingrene og kan du strække det meget langt ud, uden det knækker, så er den klar
Stil dejen til hævning i ca. 20-25 minutter eller til den er dobbelt i størrelse under et viskestykke i et varmt rum.
Når dejen er hævet. Så hæld den ud på et meldrysset bord
Nu skal vi til at lave bollerne
Find 2 firkantet forme med høje sider. Jeg plejer at bruge en cook and baker bradepande med høje sider. Meningen er at bollerne skal ligge rimelig tæt og vokse sammen og opad
Vej hver klump dej af på ca. 85 gram
Fold eller tril hver bolle, så den bliver rund. Jeg plejer at tage siderne på dejen og folde ind under sig, så den danner en kugle på toppen. Det hedder at spænde dejen op.
I min form passer det med at jeg ligger 3 boller den ene vej og 4 den anden. Men se hvordan det passer i din form.
Forsæt indtil du ikke har mere dej
Efterhæv bollerne i 45-50 minutter under et viskestykke i et varmt rum. Hvis du kan se de er ved at være dobbelt størrelse, så tænd din ovn nu på 200 grader
Slå ægget ud i et glas og pisk det let med en gaffel. Smør det på bollerne med en bagepensel
Bland perlesukker og kanel og drys det ud over bollernes top
Bag bollerne i ca. 13-14 minutter. Hvis du kan have begge på en gang er det fint, men ellers bag i to hold
Når bollerne har fået en flot gylden farve, så skal de ud af ovnen. Lad dem køle af lidt i formen og vend dem derefter ud på en rist.
Bollerne er fantastiske hvis de er nybagt, men de kan også sagtens fryses
Skal du bruge bollerne på andre tidspunkter end når de er nybagte, så plejer jeg at lun dem lidt ved 150 grader i 5 minutter, så bliver de rigtig gode igen.
Glædelig december 🙂
Har du noget du gerne vil dele ?