Forfattermaria
Bedømmelse

Festlig honningkage til julens hygge. Dejlige saftige og bløde bunde med æble og kanel smørcreme som fyld og dekoreret med mere smørcreme, karamel og stjerne tuille. Kagen er til cirka 15-18 personer

Jule honningkage. December lækkerier fra Gastroulven
PortionsstørrelsePortion
Prep Time15 minsKoge/bage tid 45 minsTotal tid1 hr
Honningkage
Syrlig æblekompot
Karamelsovs med havsalt
Kanel smørcreme
Stjerne tuille
Dekoration og øvrigt udstyr
Honningkage til julens fester
1

Denne opskrift er til cirka 15-18 personer

Når det er december, så kommer der mange lækkerier på bordet og en af dem er denne jule honningkage. Her får du den som en hel kage, men man kan også fylde honningen kagen med æblekompotten, skære det hele ud i snitter og dekorerer med smørcremen. Jeg elsker denne kage for den minder mig så meget om jul og hvis man vil kan man også fylde honningkagen med abrikosmarmelade og bruge en chokolade ganache som topping. Muligheder er mange 🙂
Mange af elementerne kan laves på forhånd og komme i fryseren, derfor er det den perfekte gæstekage da også med fordel kan samles dagen før og så kan man komme tuillene på lige inden servering. Prøv opskriften og skriv gerne en kommentar.

Honningkage
2

Varm honningen og sukkeren op i en gryde indtil sukkeret er smeltet

Hæld herefter blanding om i en anden skål, som kan tage varmen og lad blandingen køle af i 15-20 minutter indtil den er lunken. Er blandingen for varm, så bliver æggene til scramble æg.

3

Vej imens krydderier op på en tallerken og mel, samt hjortetakssalt i en skål og mål yoghurt og fløde op, så du er klar til de næste skridt

4

Tænd ovnen på 170 grader varmluft

5

Tilsæt æggene et efter et ned i den lune honning blanding. Pisk godt mellem hver æg.

6

Tilsæt krydderier, fløde og yoghurt og rør det godt rundt

7

Tilsæt herefter melet iblandet hjortetakssaltet.

8

Rør dejen ensartet

9

Find en bradepande som er cirka 35x40 cm
Krøl et stykke bagepapir godt sammen (det gør det lettere at fore bradepanden)
Læg det i bradepanden og hæld dejen i.
Jævn dejen ud

10

Bag honningkagen i cirka 40-45 minutter på den næstnederst rille i ovnen
Det er vigtigt at kagen er placeret i den nederste del af ovnen, for at toppen ikke bliver for mørk inden kagen er bagt færdig.

11

Du kan se når kagen er færdig når den er gylden på toppen og der ikke er noget rå dej i midten af kagen.

Tag kagen ud af ovnen og lad den blive i bradepanden for at køle af.

Honningkagen kan sagtens fryses ned. Pak den godt ind i film og i en pose og så kan den sagtens holde sig på frys i 1 måned.

Syrlig æblekompot
12

Skræl halvdelen af æblerne
Fjern kernehus og skær æblerne i små tern

13

Kom æblerne i en gryde sammen med vand, sukker og vanilje
Lad æblerne koge i cirka 15 minutter indtil det meste af æblerne er blevet til mos

14

Mens æblerne koger til mos, så skræl de øvrige æbler og skær dem i 1x1 cm tern

15

Smag mosen til med æble eddiken. Kompotten må gerne være lidt syrlig, for mange af de andre ting i kagen er meget søde.

16

Kom æbleternen i kompotten og lad dem koge i 4-5 minutter. Æbleternene må ikke koge ud og der skal stadigvæk være bid i dem, så når man spiser kagen, så finder man frugtstykker i den.

17

Tag kompotten af varmen og lad den køle ned

Karamelsovs med havsalt
18

Kom sukkeret i en gryde og lad det smelte. Forsøg, selvom jeg ved godt det kan være svært, at lade være med at røre i det, så du ikke får klumper i.

19

Når sukkeret er smeltet og har fået lidt farve, så fjern gryden fra varmen

20

Tilsæt smørret i små klumper og rør i karamelmassen indtil smørret er opløst.

21

Sæt gryden tilbage på varmen og tilsæt med det samme fløden under omrøring. Karamelmassen vil koge op når du tilsætter fløden, så pas på.

22

Lad sovsen koge og når den er blevet glat og tyk, skal du fjerne gryden fra varmen

Hæld hav salten i karamelsovsen og smag den til. Pas på du ikke brænder dig.

23

Lad karamelsovsen køle af

Kanel smørcremen
24

Kom det bløde smør, flormelis, vanilje og kanel i en skål og pisk det indtil det er blødt og hvidt. Det tager cirka 5-8 minutter. Tilsæt æggeblommerne og når massen er jævn, så er den klar til brug.

Stjerne tuille
25

Varm din ovn op til 170 grader varmluft

Bland alle ingredienserne sammen til en lind masse.

Smør silikoneformen med solsikkeolie

Kom 1-2 tsk. af dejen på formen og bruge en spade til at få dejen ned i hullerne. Skrab alt overflødig dej væk fra formen.

26

Bag tuillene i ovnen i cirka 6-7 minutter indtil de er gyldne. Tag formen ud af ovnen og fjern med samme tuillene og hvis du gerne vil have de skal buge lidt, så læg dem over på et glas og lad den bue ned over. Lad dem køle af på glassene.

27

Smør formen med solsikkeolie igen og gentag processen indtil der ikke er mere dej. Jeg kan få cirka 15-18 stjerne ud af en portion.

Samling af kagen
28

Tag honningkagen ud af badepanden og skær kagen til, så den har lige kanter. Skær herefter kagen ud i 3 bunde.

29

Kom 1 bund på brættet
Kom 3/4 del af smørcreme i en sprøjtepose med en stjernetyl
Sprøjt i kanten af honningen kagen med smørcremen (det forhindre æblekompotten i at falde ud)
Sprøjt herefter et ternet mønster inde i kagen, og kom æblekompotten i hullerne.
Kom den næste bund ovenpå og gentage med sprøjtningen i kante og ternene i midten og fyldt ud med æblemos

30

Kom den næste bund ovenpå og gentage med sprøjtningen i kante og ternene i midten og fyldt ud med æblemos

31

Kom den sidste bund på

32

Smør kagen op med smørcreme på siderne og på toppen. Husk at gemme lidt smørcreme til at lave "roser" på toppen. Du bestemmer selv om du vil dække hele kagen i smørcreme eller om du vil lade lidt af kagen kigge igennem, som jeg har gjort.

33

Tag din karamelsovs og hæld lidt ud på kanten af kagen, så det løber ned af siderne. Gør det hele vejen rundt.

34

Tag din sprøjtepose og lave nogle rosetter på hjørnerne af kagen, ved at du starter i midten og kører rundt en gang.
Lav rosetter midt på kagens sider og andre steder hvis du synes. Dekorationen er lidt fri leg

35

Kom tuille stjernerne på kagen ovenpå rosetterne. Hvor mange du vil have på er helt op til dig.

36

Pensel nogle af stjernerne med guldstøv og drys noget ud over kagen.

37

Så er den færdig og klar til at spise 🙂

Velbekomme og glædelig december

Ingredients

Honningkage
Syrlig æblekompot
Karamelsovs med havsalt
Kanel smørcreme
Stjerne tuille
Dekoration og øvrigt udstyr

Directions

Honningkage til julens fester
1

Denne opskrift er til cirka 15-18 personer

Når det er december, så kommer der mange lækkerier på bordet og en af dem er denne jule honningkage. Her får du den som en hel kage, men man kan også fylde honningen kagen med æblekompotten, skære det hele ud i snitter og dekorerer med smørcremen. Jeg elsker denne kage for den minder mig så meget om jul og hvis man vil kan man også fylde honningkagen med abrikosmarmelade og bruge en chokolade ganache som topping. Muligheder er mange 🙂
Mange af elementerne kan laves på forhånd og komme i fryseren, derfor er det den perfekte gæstekage da også med fordel kan samles dagen før og så kan man komme tuillene på lige inden servering. Prøv opskriften og skriv gerne en kommentar.

Honningkage
2

Varm honningen og sukkeren op i en gryde indtil sukkeret er smeltet

Hæld herefter blanding om i en anden skål, som kan tage varmen og lad blandingen køle af i 15-20 minutter indtil den er lunken. Er blandingen for varm, så bliver æggene til scramble æg.

3

Vej imens krydderier op på en tallerken og mel, samt hjortetakssalt i en skål og mål yoghurt og fløde op, så du er klar til de næste skridt

4

Tænd ovnen på 170 grader varmluft

5

Tilsæt æggene et efter et ned i den lune honning blanding. Pisk godt mellem hver æg.

6

Tilsæt krydderier, fløde og yoghurt og rør det godt rundt

7

Tilsæt herefter melet iblandet hjortetakssaltet.

8

Rør dejen ensartet

9

Find en bradepande som er cirka 35x40 cm
Krøl et stykke bagepapir godt sammen (det gør det lettere at fore bradepanden)
Læg det i bradepanden og hæld dejen i.
Jævn dejen ud

10

Bag honningkagen i cirka 40-45 minutter på den næstnederst rille i ovnen
Det er vigtigt at kagen er placeret i den nederste del af ovnen, for at toppen ikke bliver for mørk inden kagen er bagt færdig.

11

Du kan se når kagen er færdig når den er gylden på toppen og der ikke er noget rå dej i midten af kagen.

Tag kagen ud af ovnen og lad den blive i bradepanden for at køle af.

Honningkagen kan sagtens fryses ned. Pak den godt ind i film og i en pose og så kan den sagtens holde sig på frys i 1 måned.

Syrlig æblekompot
12

Skræl halvdelen af æblerne
Fjern kernehus og skær æblerne i små tern

13

Kom æblerne i en gryde sammen med vand, sukker og vanilje
Lad æblerne koge i cirka 15 minutter indtil det meste af æblerne er blevet til mos

14

Mens æblerne koger til mos, så skræl de øvrige æbler og skær dem i 1x1 cm tern

15

Smag mosen til med æble eddiken. Kompotten må gerne være lidt syrlig, for mange af de andre ting i kagen er meget søde.

16

Kom æbleternen i kompotten og lad dem koge i 4-5 minutter. Æbleternene må ikke koge ud og der skal stadigvæk være bid i dem, så når man spiser kagen, så finder man frugtstykker i den.

17

Tag kompotten af varmen og lad den køle ned

Karamelsovs med havsalt
18

Kom sukkeret i en gryde og lad det smelte. Forsøg, selvom jeg ved godt det kan være svært, at lade være med at røre i det, så du ikke får klumper i.

19

Når sukkeret er smeltet og har fået lidt farve, så fjern gryden fra varmen

20

Tilsæt smørret i små klumper og rør i karamelmassen indtil smørret er opløst.

21

Sæt gryden tilbage på varmen og tilsæt med det samme fløden under omrøring. Karamelmassen vil koge op når du tilsætter fløden, så pas på.

22

Lad sovsen koge og når den er blevet glat og tyk, skal du fjerne gryden fra varmen

Hæld hav salten i karamelsovsen og smag den til. Pas på du ikke brænder dig.

23

Lad karamelsovsen køle af

Kanel smørcremen
24

Kom det bløde smør, flormelis, vanilje og kanel i en skål og pisk det indtil det er blødt og hvidt. Det tager cirka 5-8 minutter. Tilsæt æggeblommerne og når massen er jævn, så er den klar til brug.

Stjerne tuille
25

Varm din ovn op til 170 grader varmluft

Bland alle ingredienserne sammen til en lind masse.

Smør silikoneformen med solsikkeolie

Kom 1-2 tsk. af dejen på formen og bruge en spade til at få dejen ned i hullerne. Skrab alt overflødig dej væk fra formen.

26

Bag tuillene i ovnen i cirka 6-7 minutter indtil de er gyldne. Tag formen ud af ovnen og fjern med samme tuillene og hvis du gerne vil have de skal buge lidt, så læg dem over på et glas og lad den bue ned over. Lad dem køle af på glassene.

27

Smør formen med solsikkeolie igen og gentag processen indtil der ikke er mere dej. Jeg kan få cirka 15-18 stjerne ud af en portion.

Samling af kagen
28

Tag honningkagen ud af badepanden og skær kagen til, så den har lige kanter. Skær herefter kagen ud i 3 bunde.

29

Kom 1 bund på brættet
Kom 3/4 del af smørcreme i en sprøjtepose med en stjernetyl
Sprøjt i kanten af honningen kagen med smørcremen (det forhindre æblekompotten i at falde ud)
Sprøjt herefter et ternet mønster inde i kagen, og kom æblekompotten i hullerne.
Kom den næste bund ovenpå og gentage med sprøjtningen i kante og ternene i midten og fyldt ud med æblemos

30

Kom den næste bund ovenpå og gentage med sprøjtningen i kante og ternene i midten og fyldt ud med æblemos

31

Kom den sidste bund på

32

Smør kagen op med smørcreme på siderne og på toppen. Husk at gemme lidt smørcreme til at lave "roser" på toppen. Du bestemmer selv om du vil dække hele kagen i smørcreme eller om du vil lade lidt af kagen kigge igennem, som jeg har gjort.

33

Tag din karamelsovs og hæld lidt ud på kanten af kagen, så det løber ned af siderne. Gør det hele vejen rundt.

34

Tag din sprøjtepose og lave nogle rosetter på hjørnerne af kagen, ved at du starter i midten og kører rundt en gang.
Lav rosetter midt på kagens sider og andre steder hvis du synes. Dekorationen er lidt fri leg

35

Kom tuille stjernerne på kagen ovenpå rosetterne. Hvor mange du vil have på er helt op til dig.

36

Pensel nogle af stjernerne med guldstøv og drys noget ud over kagen.

37

Så er den færdig og klar til at spise 🙂

Velbekomme og glædelig december

Jule honningkage