Maden skal smage af noget
Når man skal lave en livsstilsændring, som også gerne skulle ende i et vægttab. Så betyder det jo ofte at man skal skære ned på portionerne, og noget af sukkeret og fedtet. Som mange jo godt ved så kommer meget af den smag som vi er vant til, fra netop de kilder.
Hvis man skal spise mindre, for at tabe sig så er det vigtigt at maden smager godt og af noget. Nogle vælger også at skære saltet helt væk, det er jeg uenig i at man skal gøre. Man kan godt skære lidt ned på saltet, specielt hvis man eftersalter, så kan det godt komme væk. Men brug kvalitetssalt og så vil du opleve at du skal bruge mindre salt, for at smagen bliver det samme og det indeholder også flere mineraler, som er godt for din krop. Du kan læse mere om dette emne her “Brug salt i din mad”.
Hvis du ikke er vant til krydderier, så er det på tide at stifte et nyt venskab. Der findes så mange krydderier i dag, de findes både i tørre og i friske versioner. Bruger du tørre krydderier, så husk at varme dem op uden fedtstof inden du begynder på din madlavning. Brug krydderier fra starten af madlavningsprocessen og tilføj mere smag undervejs.
Hvis du har læst nogle af mine opskrifter, så vil du se at jeg bruger krydderier, mange gange i løbet af processen. Det er for at opbygge forskellig smag.
Det er vigtigt at alle smagsindtryk er i en ret
Du har måske hørt om de fem smagsgrupper som mange kokke snakker om. Sur, sødt, salt, bitter og umami. For at en ret smager godt så er det vigtigt at alle smagsindtryk er tilsteder. Det hele behøver ikke være i en ret, men du kan have forskellige elementer.
Det kan være et eksempel på et måltid med det hele:
Sødt: Sødkartoffel – stegt i ovnen med timian og salt/peber
Surt og Bittert: Rucola salat med citron dressing
Umami: En bøf, kotelet eller lignende
Når du bygger op på den måde og smager det sammen, så vil du føle at måltidet er fuldkommen.
Du vil opleve når du har levet med denne livsstilsændring et stykke tid, at dine smagsløg muligvis kan have ændret sig og din tolerance for fedt, sukker og den slags vi ændre sig. Du vil måske opleve at du slet ikke synes at de ting du spiste før, enten ikke smager godt eller overhovedet ikke smager af noget.
Hvordan får jeg sødt ind i maden uden sukker ?
Problemet er som sådan ikke sukker, men det er raffineret sukker, det hvide sukker, som vi gerne skal have så meget væk af som muligt. Der findes andre typer sukker, så ikke vil påvirke dit blodsukker på samme måde som raffineret sukker. Det er det vi er ude efter. Det mest almindelig er rørsukker, men vil du have endnu sundere versioner, så er honning, agavesirup og kokossukker rigtig gode muligheder. Det gode ved sukker, agave og kokossukker er at det søder meget mere end almindelig sukker og derved skal du ikke bruge ret meget og det er bedre for dit blodsukker.
Brug krydderurter og citron til at pynte og tilsmage retten til sidst
Når du har lavet en ret, så kan det løfte din ret til nye højder hvis du bruger lidt citronsaft, citronskal og måske persille, frisk timian, der ikke er træet eller måske basilikum til at få retten til at smage af meget mere. Du kan også læse artiklen “Brug krydderurter”, for at få mere inspiration.
Her på hjemmesiden kan du finde en oversigt over alle de forskellige produkter, som kan opfylde de forskellig grupper af sødt, surt, salt og bittert. Samt en liste over krydderurter, som jeg ikke synes du kan undvære.
Har du noget du gerne vil dele ?