Et vægttab kræver tid i køkkenet

Hvis du tror at du kan slippe for tiden i køkkenet under denne livsstilsændring, så er det den forkerte vej.

Denne livsstil er baseret på friske og rene råvarer, høj protein indhold, mad lavet fra bunden. Så du ved hvad der er i og nydelse. Det gælder både for morgenmaden, frokosten og aftensmaden.

Det man kan gøre er at lave mad smart, også kaldet smart cooking. Hvor man laver til mange dage af gangen. Man laver for meget aftensmad, så man har til frokosten dagen efter. Man kan også laver en stor mængde basis opskrifter, så du har i køleskabet eller fryseren, så resten er hurtigt at lave.

I opskrifterne forsøger jeg at lave mad, som ikke tager lang tid at lave og selvom tilberedningen kan vare længe, så er din arbejdsindsats kort. Jeg ved udmærket at med den livsstil mange lever i dag. Så er der ikke tid til at bruge 1 til 1 1/2 time om aftenen til aftensmad. Hvis man skal det så falder man hurtigt tilbage i de gamle vaner, fordi det er nemt.

 

Smart cooking

Der er en nydelse, både for dig selv og din familie, i at kunne lave mad sammen og vide hvad det er i indtager i jeres krop. Når man skal lave mad handler det om at lave “Smart cooking”. Lad komfuret eller ovnen arbejde for dig mens du laver noget andet. Det kræver at man er god til at have overblik. Vide hvor hurtig man er med en kniv og muligvis også få lidt hjælp i køkkenet.

På den måde kan man optimere tiden, som man skal bruge i køkkenet. Få dejlig mad og mere tid til andre ting. Det er selvfølgelig vigtigt at man nyder at lave mad og i starten vil tingene tage lidt.

 

Lav større portioner, når du nu er i gang

Det er ikke alting, som egner sig til at blive lavet i store portioner, og man kan også blive træt af opvarmet mad.

Et sted hvor man med fordel kan lave lidt større portioner er omkring morgenmaden. Lave hjemmelavet yoghurt til 3 dage eller chiagrød til 3-4 dage, så tager det kun 5 minutter at anrette om morgen. Du kan sagtens lave mange af morgenmadsopskrifter om aftenen, mens du alligevel er i gang med aftensmaden, så sparer du tid. Lav en stor portion musli og opbevar den i en lukket krukke i op til en måned, så er der hurtig skyr morgenmad. Hvis du alligevel laver pandekager, så bag på to pander og lav en større portion og smide de overskydende i fryseren. Det tager ikke længere tid. Det samme gælder med brødbagning, nogle af kagerne med mere.

Du vil opleve når du går i gang med denne livsstil at du vil skulle bruge utrolig meget tid i køkkenet i starten med at lære principperne. Det kan virke overvældende, når du jo nu også skal i gang med at træne, passe på dig selv med mere. Her er det vigtigt at du får hjælp fra dine omgivelser. Mad tager tid når man skal lave det fra bunden. Men kan du lære dig selv lidt “smart cooking” teknikker, lave større portioner af de madtyper som kan holde til det, så vil tiden blive forkorte. Mange sunde måltider kan sagtens laves på 20 minutter, med forberedelse og det hele.

Gør maden indbydende

Når du er i køkkenet, så er det ikke nok at lave maden, det er også vigtigt at få den til at se lækker og indbydende ud.

Specielt når man er i gang med en livsstilsændring med vægttab for øje. Så er det vigtigt at det mad man får smager af noget og giver en lyst til at spise.

Du vil højst sandsynligt skulle have mindre portioner end du er vant til. Så det er vigtigt at vælge en tallerken som passer til, så det ikke ser ud som om du får mindre mad. Arrangere maden pænt på tallerken, brug krydderurter, citron eller hvad der passer til retten og pynt den af. Brug aldring pynt, bare for at bruge pynt. Det skal passe til maden og være med til at løfte den, ellers LAD VÆR.

Ved at gøre noget ud af din mad, så gør du også noget for dig selv.